Pimpelmees en koolmees | Deli Nature Greenline

EDUCATIEKAART: MEZEN IN DE TUIN

Mezen stellen weinig eisen aan hun leefomgeving, maar in gebieden waar voldoende groen, beschutting en voedsel te vinden is, komen ze graag langs. Ze broeden ongeveer 13 tot 15 dagen in holletjes en nestkastjes. De jonge mezen verlaten het nest na 18 tot 21 dagen. Als ze zijn uitgevlogen worden ze nog 2 tot 3 weken door hun ouders gevoerd, daarna moeten ze voor zichzelf gaan zorgen.

Biodiversiteit  | Deli Nature Greenline

GRATIS DOWNLOAD!

Alle informatie uit deze blog nog eens op een rijtje? Download hieronder GRATIS onze educatiekaart over de mezen in de tuin!

SPOT DE MEZEN IN JE TUIN

Koolmezen zijn vogels van 13 tot 15 centimeter. Je herkent ze aan een gele buik, zwarte kop met een witte wangvlek en een groene rug met een blauwgrijze vleugel. Koolmezen variëren met hun zang, op de ene plek in de tuin is zijn zang anders dan op een andere plek.
Pimpelmezen zijn kleine vogels van 10 tot 12 centimeter. Ze hebben een herkenbaar blauw petje, een gele borst, blauwe vleugels en een donkere oogstreep. Pimpelmezen stellen weinig eisen aan hun leefomgeving, maar hebben wel een specifieke eis voor hun broedplaats. Ze broeden behalve in nestkastjes ook graag in boomholtes.
Staartmezen zijn vogeltjes van 13 tot 15 centimeter. Ze zijn bruin met wit en zwart van kleur en hebben een zwarte streep boven het oog die samenkomt op de donkere rug. Ze vallen vooral op vanwege hun lange staart, die langer is dan hun lijf. Staartmezen zijn sociale vogels en leven het liefst in groepjes.
Wist je dat...
... koolmezen vaak de baas zijn over nestkastjes? Koolmezen zijn net iets groter en sterker dan pimpelmezen waardoor de koolmees het vaak voor het zeggen heeft. De nestkast van Deli Nature Greenline is speciaal gemaakt voor de pimpelmees, de invliegopening van 28 mm is namelijk te klein voor de koolmees.

Laatste blog items

Koniginnepage | Deli Nature Greenline

Kenmerkend voor vlinders zijn hun voelsprieten en opvallende, gekleurde vleugels. In deze blog lees je meer over het uiterlijk van vlinders.

Natuurlijke bloemenweide | Deli Nature Greenline

Een natuurlijke bloemenweide is heel erg goed voor verschillende soorten insecten zoals vlinders, bijen, mieren en torren én het ziet er prachtig uit! In deze blog lees je de voordelen van een wild begroeid stukje tuin.

Vogels in de lente | Deli Nature Greenline

Het voorjaar! De prachtige wintermaanden laten we voorlopig weer even achter ons. Tijd voor een krachtiger zonnetje, bloeiende flora en springlevende dieren die uit hun winterslaap komen. De lente is aangebroken en dat zien we aan de vogels in de tuin!

Alles over vogels in de winter | Deli Nature Greenline

In de winter is het natuurlijke voedselaanbod voor de vogels schaars. De vogels die in Nederland overwinteren kunnen we een handje helpen om de koude maanden goed door te komen. In deze blog lees je welke vogels er in de winter zijn te spotten en waar ze zich mee bezig houden.

2024 © 100 Merkversterking. Alle rechten voorbehouden. | Cookies aanpassen