Koniginnepage | Deli Nature Greenline

Het uiterlijk van vlinders

Vlinders zijn niet alleen prachtige dieren; ze zijn ook onmisbaar voor de verspreiding van stuifmeel tussen bloemen en planten. Kenmerkend voor vlinders zijn natuurlijk hun opvallende, gekleurde vleugels en lange voelsprieten. In deze blog lees je meer over het uiterlijk van vlinders.

 

Tuinvogels spotten | Deli Nature Greenline

De kleur van vlinders

Hoewel ze met het blote oog niet te zien zijn, is het vleugeloppervlak van vlinders volledig bedekt met hele kleine schubben. Deze schubben hebben kleurpigmenten en door de dakpansgewijze rangschikking, geven ze de vlinder kleur en hun kenmerkende patroon. De kleur en het patroon hebben 3 verschillende functies:
 

  • Bescherming tegen vijanden. Opvallende kleuren en patronen geven vlinders de uitstraling dat ze giftig zijn, waardoor vijanden worden afgeschrikt. De ogen op de vleugels van bijvoorbeeld de dagpauwoog zijn ook bedoeld om vijanden af te schrikken, wanneer ze hun vleugels spreiden. Nachtvlinders hebben vaak juist meer bruine en grijzige camouflagekleuren, die als schutkleur dienen wanneer ze rusten. 
  • Partnerherkenning. Vlinders hebben goede ogen. De kleur van de vlinders zorgt ervoor dat (potentiële) paren elkaar van een afstand kunnen vinden. Tijdens het beschermen van hun territorium en tijdens de concurrentiestrijd tussen mannetjes om een vrouwtje, wint de vlinder met de meest felle kleuren.
  • Temperatuurregulatie. Vlinders kunnen pas vliegen bij een lichaamstemperatuur van minimaal 20 ºC. Bij lagere temperaturen moeten deze koudbloedige insecten zich eerst laten opwarmen door de zon. De kleur van de vleugels speelt hierin een belangrijke rol. Zonnestralen zorgen voor een verhoging van de lichaamstemperatuur, wat vlinders energie geeft om te kunnen vliegen. Warmte wordt beter opgenomen bij donkere vleugels.
Vlinders herkennen | Deli Nature Greenline

De voelsprieten van vlinders

Naast de vleugels zijn ook de voelsprieten belangrijk voor vlinders. Vlinders gebruiken hun voelsprieten om geurdeeltjes in de lucht te kunnen waarnemen. De belangrijkste geuren voor vlinders zijn feromonen. Dit zijn vluchtige moleculen die een aantrekkingskracht overbrengen tussen vlinders, wat helpt bij de zoektocht naar een partner! De voelsprieten van vlinders worden ook wel antennes genoemd. Dag- en nachtvlinders onderscheiden zich van elkaar middels de antennes. Bij een dagvlinder zit er een herkenbaar ‘knopje’ aan het einde van de antenne. De antennen van nachtvlinders zijn draadvormig en lijken op een veer.

Vlinders herkennen | Deli Nature Greenline

Bijzondere vlinders

Kolibrievlinder De kolibrievlinder is een algemeen voorkomende, maar bijzondere vlindersoort. Deze nachtvlinder is overdag actief met het verzamelen van nectar en voortplanten. Kenmerkend voor de kolibrievlinder is dat je deze bijna altijd vliegend ziet. Deze vlinder gaat namelijk niet op een bloem zitten, maar blijft ervoor hangen tijdens het drinken. Met een snelle vleugelslag schiet de vlinder van bloem naar bloem. Dat kost veel energie. Wil jij de kolibrievlinder in de tuin spotten? Zorg dan voor nectarrijke, buisvormige bloemen, zoals bijvoorbeeld ijzerhard.
Koninginnenpage Een van de meest spectaculaire vlinders is ongetwijfeld de koninginnenpage. Dit is een zeldzame vlinder die vooral in de zuidelijke helft van Nederland kan worden gespot. De koninginnenpage is 60 - 80 mm groot en heeft een lichtgele kleur met een zwart patroon en een blauwe band met een rode stip aan de onderkant van de vleugels. Ook de rups heeft een bijzonder uiterlijk; deze is lichtgroen met kleine zwarte en oranje vlekjes.
Boomblauwtje Boomblauwtjes zijn samen met de icarusblauwtjes en de heideblauwtjes de enige blauwe vlinders in Europa. Van het boomblauwtje zijn beide kanten van de vleugels blauw. De vleugels van de mannetjes van het heideblauwtje en icarusblauwtje zijn aan de onderkant bruin. De vrouwtjes van deze soorten zijn helemaal bruin.
 

Meer vlindersoorten in de tuin

Vlindertuin

Maak van je tuin een vlinderparadijs! Zaai gevarieerde bloemen in de tuin en hang een Deli Nature Insect House op. Hoe groener en natuurlijker jouw tuin, hoe meer soorten vlinders je kunt spotten!

Wist je dat...
... vlindersoorten zoals de atalanta, dagpauwoog, gehakkelde aurelia en het bont zandoogje dol zijn op afgevallen fruit? Laat fruit onder je fruitboom liggen om deze vlindersoorten naar je tuin te verwelkomen!

Laatste blog items

Natuurlijke bloemenweide | Deli Nature Greenline

Een natuurlijke bloemenweide is heel erg goed voor verschillende soorten insecten zoals vlinders, bijen, mieren en torren én het ziet er prachtig uit! In deze blog lees je de voordelen van een wild begroeid stukje tuin.

Vogels in de lente | Deli Nature Greenline

Het voorjaar! De prachtige wintermaanden laten we voorlopig weer even achter ons. Tijd voor een krachtiger zonnetje, bloeiende flora en springlevende dieren die uit hun winterslaap komen. De lente is aangebroken en dat zien we aan de vogels in de tuin!

Alles over vogels in de winter | Deli Nature Greenline

In de winter is het natuurlijke voedselaanbod voor de vogels schaars. De vogels die in Nederland overwinteren kunnen we een handje helpen om de koude maanden goed door te komen. In deze blog lees je welke vogels er in de winter zijn te spotten en waar ze zich mee bezig houden.

Voedsel voor eekhoorn | Deli Nature Greenline

Eekhoorns zijn echte knaagdieren. Op hun gevarieerde menu staan onder andere eikels, noten, kastanjes, boomzaden, knoppen, bessen, paddenstoelen en rupsen.

2024 © Created by Postads. Alle rechten voorbehouden.