Winter in de tuin | Deli Nature Greenline

Winter in de tuin

De winter is een prachtig seizoen, maar het kan ook een zware tijd zijn voor de dieren in de tuin. Voedsel voor dieren wordt schaarser. De egels zijn in winterslaap en sommige vogels en vlinders zijn naar een warmer land getrokken. De dieren die blijven of juist naar ons land toe getrokken zijn om te overwinteren, kunnen we helpen om de koude wintermaanden goed door te komen. Lees hier wat jij kan doen in de winter in de tuin! 

Winter in de tuin | Deli Nature Greenline

TUINONDERHOUD IN DE WINTER

In de winter is het belangrijk om planten en bloemen in de tuin te beschermen tegen vorst. Planten moeten verplaatst worden naar binnen, een beschutte plek, de vaste grond of ze moeten worden ingepakt. Als het nog niet vriest, kunnen de bomen in de tuin gesnoeid worden en voorjaarsbollen zoals narcissen en tulpen kunnen worden geplant. Verwijder de laatste bladeren van het terras, en leg ze tussen de bomen, planten en bloemen. De bladeren vormen een organische isolering waarmee de planten en bloemen beschermd worden tegen vorst. De bladerhopen zijn daarnaast een goede schuilplek voor insecten en zijn een voedselbron voor de vogels in de tuin!

Daarnaast mogen uitgebloeide bloemen en planten blijven staan tot het voorjaar. Vogels zoals de putter (distelvink) zullen met hun spitse snavel de laatste zaden uit de zaadhoofden halen van bijvoorbeeld de distel. In het voorjaar mogen de planten en bloemen weer worden teruggesnoeid. 

Alles over vogels in de winter | Deli Nature Greenline

VOGELS IN DE WINTER

Nu het buiten koud is en het natuurlijke voedselaanbod schaars is, trekken vogels richting tuinen op zoek naar voedsel. Zeker als het vriest of als er sneeuw ligt zijn er weinig insecten, bessen en zaden te vinden. De ideale tijd om de vogels te voorzien van een heerlijke traktatie in de tuin!

Deli Nature Greenline heeft voedingsmixen voor vogels voor ieder seizoen. De Peeled peanuts zijn bijvoorbeeld ideaal in combinatie met de Deli Nature Greenline Nut Feeder. Andere voedingsmixen speciaal voor de winter zijn:

Bied deze mixen aan in een Deli Nature Greenline Nut feeder, Multi Seed Feeder, Seed Feeder XL, Window Feeder of creëer je eigen feeder met de Deli Nature Greenline Recycle Bottle Feeder.

Vogels gebruiken in de winter sneeuw als waterbron. Als er geen sneeuw ligt en water bevroren is, is het lastig voor de vogels om voldoende water binnen te krijgen. Vogels maken dan graag gebruik van een waterbron in de tuin. Ververs regelmatig het water in een waterschaal, zodat het niet bevriest. Bevroren water kan ook met een hamer in stukjes gebroken worden, de vogels eten dan het ijs, wat smelt in hun maag.

Lees meer over vogels in de tuin

Eekhoorns in de winter | Deli Nature Greenline

eekhoorns in de winter

Eekhoorns bevinden zich in de koude (winter)maanden voornamelijk in hun nest. Vooral bij regen, sneeuw of storm zullen ze hun vetreserves gebruiken als energie. Op minder gure dagen zijn eekhoorns in de ochtend en het einde van de middag actief. Ze gaan dan op zoek naar hun verstopte voedselvoorraden rondom het nest. Help de eekhoorns in de winter door extra voedsel aan te bieden in de tuin. De Deli Nature Greenline Nut Mix is een ideale mix ter aanvulling van hun voedselvoorraad.

Egels in de winter | Deli Nature Greenline

EGELS IN DE WINTER

Egels zijn in de winter in winterslaap. Tijdens een winterslaap daalt de lichaamstemperatuur van 38ºC naar 4ºC, de hartslag daalt van 100 - 150 keer per minuut naar 20 keer per minuut en de ademhaling gaat nog maar heel langzaam. Door al deze energieverbruikers op een laag pitje te zetten, kan de egel het zonder eten of drinken heel lang volhouden zonder wakker te worden. In het voorjaar ontwaakt de egel weer.

Vlinders in de winter | Deli Nature Greenline

VLINDERS IN DE WINTER

Vlinders zijn in de winter aan het rusten. Ze brengen de winter door als eitje, rups of als pop. De citroenvlinder, de gehakkelde aurelia, de kleine vos en de dagpauwoog zijn de enige soorten die de winter doorbrengen als vlinder. Dit zijn dan ook de eerste vlinders die zich in het voorjaar weer laten zien. Andere vlinders overwinteren in het buitenland. Ze vliegen in het najaar naar Zuid-Europa of Noord-Afrika. De vlinders die blijven, overwinteren op beschutte plekjes op zolders, in schuurtjes of tussen bladeren. Je kunt de vlinders een handje helpen door ze een overwinteringsplaats aan te bieden en een Deli Nature Greenline insectenhotel op te hangen.

Insectenhotel in de winter

Er zijn insecten die het liefst het hele jaar door gebruikmaken van het insectenhotel, zoals de gaasvlieg. Maar er zijn ook insecten, zoals het lieveheersbeestje, die alleen in de winter een beschut en veilig onderkomen zoeken. Dit is precies het beestje dat jij graag in je tuin wilt hebben. Het lieveheersbeestje zet zich namelijk graag in tegen bladluizen en spinmijten. Een insectenhotel ophangen is in de winter dus net zo belangrijk als in de rest van het jaar!

 

Bekijk het Deli Nature Greenline Insectenhotel

Alles over bijen in de winter met Deli Nature Greenline

BIJEN IN DE WINTER

In de wintermaanden zijn er bijna geen bijen. Bij lage temperaturen kunnen ze namelijk niet vliegen. Van de hommels overwintert alleen de koningin, de mannetjes en werksters zullen de nachtvorst niet overleven. Van andere bijensoorten overwinteren larven in een broedcel, de larve eet het aanwezige voedsel in de cel op en zal daarna in winterslaap gaan.

2024 © Created by Postads. Alle rechten voorbehouden.