Egel in de tuin | Deli Nature Greenline

EEN EGEL IN DE TUIN

Een egel is een zoogdier van ongeveer 25 centimeter lang met een stekelvacht van 6000 tot 9000 stekels. De egel komt voor in een grote variatie aan landschappen, belangrijk is voldoende begroeiing en een niet te vochtige bodem. Egels vind je in tuinen, loofbossen, vochtige weiden en boomgaarden.

Biodiversiteit | Deli Nature Greenline

Maak kennis met de egel

De egel heeft een spitse kop met een donkere snuit en een klein staartje van 2-4 centimeter. De oren van de egel zijn nauwelijks zichtbaar. Ze zitten verstopt tussen de stekels, maar egels kunnen er wel heel goed mee horen. De ogen van de egel zijn daarentegen maar heel klein en niet zo goed ontwikkeld. Egels zijn daardoor bijziend. Ze kunnen voorwerpen van dichtbij duidelijk zien, maar van veraf zien ze wazig.

Op de kop, buik, poten, borst en keel heeft de egel een dunne vacht van lang, stug haar. Bij het lopen bevindt de buik zich dicht bij de grond, maar eigenlijk heeft de egel vrij lange poten van 10 centimeter. Tijdens het lopen houdt de egel zijn poten gebogen, daarom zie je vaak alleen de voetjes. Egels zijn kleine dieren, maar ze kunnen heel luidruchtig zijn. Ze snurken, snuiven, snuffelen, smakken en paren met veel geluid.

Egel in de tuin | Deli Nature Greenline

De egel in gevaar

In Nederland komt de egel bijna overal voor, maar hij heeft het wel moeilijk. De egel kan normaal gesproken tot 8 jaar oud worden, maar veel redden het niet tot die leeftijd. De exacte aantallen zijn niet bekend, maar het aantal egels in Nederland gaat al jaren achteruit. Dit komt niet door natuurlijke vijanden. Maar weinig roofdieren gaan de uitdaging aan met de stekelige egel. Omdat de egel niet vlucht als er gevaar is, maar zich oprolt als een stekelig balletje, vormt het verkeer het grootste gevaar. Ze hebben een sterk ontwikkelde kringspier die vlak onder de stekelige huid ligt. Hiermee kunnen ze zich gemakkelijk oprollen en zo uren blijven liggen. Daarnaast vormen vijvers met een steile oever en robotgrasmaaiers een gevaar. Leg hiervoor een schuine plank in je vijver of stapel wat stenen op. Zo kan de egel gemakkelijk uit het water. Laat daarnaast de robotgrasmaaier overdag zijn werk doen. Egels leven namelijk voornamelijk ’s avonds en ‘s nachts.

Heb je een egel gevonden die in gevaar is? Neem dan contact op met een egelopvangcentrum bij jou in de buurt.

Egel schuilplek check | Deli Nature Greenline

SCHUILPLEK CHECK

  • Egels zijn gek op beschutting en een groene tuin. Meer tegels betekent minder egels. Zorg voor een wildernis in de tuin! Laat bladeren en takjes liggen om een droge en beschutte plek te bieden. Hier kunnen de egels een winterslaap houden en een nestje maken. Ook een houtstapel of takkenhoop kan als veilige schuilplaats en voor voedselvoorziening dienen.  

  • Als je de kans wil vergroten dat een egel zijn winter bij jou in de tuin komt doorbrengen, plaats dan een egelhuis in je tuin. Hier kan de egel schuilen en veilig zijn winterslaap houden.

  • Tuinier met natuurlijke middelen en maak nooit gebruik van gif!

  • Leg een vijver aan in je tuin. Het is de perfecte drinkplaats voor egels (en andere dieren). Egels zijn goede zwemmers, maar verdrinken in vijvers of zwembaden met een steile rand. Zorg dus dat ze de vijver uit kunnen.

  • Let op met kippengaas, draad en hekken! Hier kunnen egels in vast komen te zitten met hun stekels en verstrikt raken.

WAT ETEN EGELS?

Egels slapen overdag op een beschutte plek. Rond zonsondergang verlaat de egel het nest en gaan ze op zoek naar voedsel. Egels zijn alleseters. Vooral ongewervelden zoals kevers, rupsen, wormen, nachtvlinders en slakken inclusief huisje zijn geliefd. Ze kunnen er wel 40 per nacht eten!

Egels eten ook graag plantaardig voedsel zoals paddenstoelen, vruchten of achtergelaten fruit. Daarnaast zijn kippen- en vogeleieren favoriet. Wil je egels naar de tuin lokken? De Hedgehog mix van Deli Nature Greenline is een ideale aanvulling op het menu van de egel. 

Let goed op of er een egel in winterslaap is in jouw tuin. Zet vanaf maart al een schaaltje egelvoer buiten op een beschutte plek. Er is dan nog weinig voedsel te vinden voor de egels die al uit hun winterslaap zijn ontwaakt. De egels hebben de energie nodig om weer terug in slaap te kunnen komen. Bijvoeren houdt de egels niet uit hun winterslaap, maar helpt ze juist de winter door! Bied naast egelvoer ook een ondiep schaaltje water aan.

Een egel leeft meestal alleen in een vast gebied, maar verdedigt zijn territorium niet tegenover soortgenoten. Wanneer er meerdere egels in hetzelfde leefgebied verblijven, vermijden ze elkaar door op verschillende momenten op andere plaatsen op zoek te gaan naar voedsel. Als je toch een groepje egels samen tegenkomt, kun je ervan uit gaan dat het een moeder is met haar kleintjes. 

Wat eten egels | Deli Nature Greenline


Hoe komt een egel in mijn tuin?

Egels leggen 2 tot 5 kilometer af per nacht. Tuinen zijn vaak afgesloten, waardoor egels via de straat naar een andere tuin moeten. Zorg dus dat de egel jouw tuin in en uit kan! Plaats bijvoorbeeld een heg in plaats van een schutting of maak onder aan de schutting een gat van minimaal 14x14cm.  

EGEL IN WINTERSLAAP

Egels gaan vanaf oktober of november in winterslaap, afhankelijk van de hoeveelheid voedsel dat er nog te vinden is. Egels leggen geen voedselvoorraad aan voordat ze in winterslaap gaan. Ze eten in de herfst hun buikje al rond. Tijdens de winterslaap vertraagt de ademhaling, zakt hun lichaamstemperatuur tot minder dan 10°C en valt de stofwisseling bijna stil. Als je in de winter een egel spot, is het een egel die honger heeft en op zoek is naar voedsel. Voedsel is lastig te vinden in de winter, dus bied dan een schaaltje Hedgehog Mix aan.

EGEL IN HET VOORJAAR

In het voorjaar ontwaken de egels uit hun winterslaap. Als de egels eind april, begin mei ontwaken, hebben ze nog een behoorlijke tijd nodig om aan te sterken en reserves op te bouwen. Een egel verliest in zijn winterslaap namelijk wel 30% van zijn lichaamsgewicht. Bied daarom juist in het voorjaar een schaaltje Deli Nature Greenline Hedgehog Mix aan. Ze hebben veel energie nodig om zich voor te bereiden op het paar- en voortplantingsseizoen. Dit is locatie-afhankelijk, maar start rond mei. Na ongeveer 7 weken worden er gemiddeld 5 jonge egeltjes geboren. De egeltjes zijn doof, kaal en blind, maar al na één uur na de geboorte beginnen stekels door de huid te prikken. De eerste weken drinken ze melk bij hun moeder, maar na 1-2 weken gaan de oren en ogen open en gaan ze met hun moeder mee op zoek naar voedsel. Na 6 weken kunnen ze voor zichzelf zorgen. De mannetjes bemoeien zich niet met het grootbrengen van de jongen.

Egel met jongen | Deli Nature Greenline

Wist je dat...
... egels behoorlijk snel kunnen lopen? Ze halen een maximumsnelheid van 2 meter per seconde, dat is ongeveer 7,2 km per uur! Sneller dan het gemiddelde wandeltempo van een volwassen wandelaar (4-6 km/uur).

Laatste blog items

Koniginnepage | Deli Nature Greenline

Kenmerkend voor vlinders zijn hun voelsprieten en opvallende, gekleurde vleugels. In deze blog lees je meer over het uiterlijk van vlinders.

Natuurlijke bloemenweide | Deli Nature Greenline

Een natuurlijke bloemenweide is heel erg goed voor verschillende soorten insecten zoals vlinders, bijen, mieren en torren én het ziet er prachtig uit! In deze blog lees je de voordelen van een wild begroeid stukje tuin.

Vogels in de lente | Deli Nature Greenline

Het voorjaar! De prachtige wintermaanden laten we voorlopig weer even achter ons. Tijd voor een krachtiger zonnetje, bloeiende flora en springlevende dieren die uit hun winterslaap komen. De lente is aangebroken en dat zien we aan de vogels in de tuin!

Alles over vogels in de winter | Deli Nature Greenline

In de winter is het natuurlijke voedselaanbod voor de vogels schaars. De vogels die in Nederland overwinteren kunnen we een handje helpen om de koude maanden goed door te komen. In deze blog lees je welke vogels er in de winter zijn te spotten en waar ze zich mee bezig houden.

2024 © Created by Postads. Alle rechten voorbehouden.