Herfst in de tuin | Deli Nature Greenline

HERFST IN DE TUIN

De herfst is een prachtig seizoen waarin er veel staat te gebeuren in de tuin! De tuin verkleurt van groen naar geel, oranje en bruin. Het blad valt van de bomen, paddenstoelen komen uit de grond en dieren treffen voorbereidingen voor een koude periode. Lees wat jij dit seizoen in de tuin kan doen voor de dieren in de tuin!

Biodiversiteit | Deli Nature Greenline

RUIM JE TUIN NIET OP IN DE HERFST

Door afgevallen bladeren, takjes en ander plantaardig materiaal te laten liggen en uitgebloeide bloemen en planten te laten staan, zorg je in de herfst voor een wildernis in de tuin. Amfibieën, vlinders (en rupsen), egels, eekhoorns en vogels zullen dankbaar zijn voor deze rommelhoekjes. De dieren in de tuin gebruiken dit plantaardige materiaal als voedselbron of schuilplaats. Maak je geen zorgen over de bloemen en planten in de tuin. De afgevallen bladeren vormen natuurlijk compostmateriaal, krachtvoer voor je tuin!

Vogels in de herfst | Deli Nature Greenline

VOGELS IN DE HERFST

De herfst is het seizoen waarin de vogels zich voorbereiden op het winterseizoen. Er is veel natuurlijk voedsel aanwezig, dus bouwen de vogels in het najaar alvast vetreserves op voor de koudere wintermaanden wanneer er minder voedsel te vinden is. Door het aanbieden van bessen, zaden en noten kun je de vogels in de herfst een handje helpen met het opbouwen van reserves. Als je de vogels in de tuin nu alvast voert, weten ze ook in de winter de voederplaats in je tuin te vinden. Geef vogels de tijd om te wennen, bied kleine beetjes voer aan en vul regelmatig bij. Hang een feeder niet te dicht bij de grond en bij voorkeur beschut tegen weersinvloeden.

Tip voor je nestkastje!
Wil je in het voorjaar al genieten van jonge mezen in de tuin? Hang dan in de herfst al een nestkastje op. Vogels kunnen er alvast aan wennen en in schuilen tegen slechte weersomstandigheden. Als je al een nestkastje in de tuin hebt hangen, dan is de herfst het geschikte seizoen om hem leeg en schoon te maken. Een schoon nestkastje zorgt voor een grotere kans op nieuwe bewoners. Vogels houden er namelijk niet van om in de troep van andere vogels hun nestje te maken.

 
Lees meer over het ophangen van een nestkastje

Vlinders in de herfst | Deli Nature Greenline

Vlinders in de herfst

Als de weersomstandigheden gunstig zijn, kun je ook in de herfst vlinders in je tuin spotten! Op een dag met een lekkere najaarszon en minimaal 15 graden kunnen er tot wel 15 soorten vlinders door je tuin vliegen. Soorten zoals vuurvlinders, het bont zandoogje, koolwitjes, atalanta, gehakkelde aurelia, dagpauwoog en de citroenvlinder komen in de herfst nog voor in de tuin. Als de temperatuur nog verder daalt overwinteren deze soorten als eitje, rups of pop. Het Deli Nature Greenline Insect House is een ideale schuilplaats of overwinteringsplaats voor insecten, kevers en vlinders in de herfst.

Breng in het najaar kleur aan in je tuin met najaarsbloeiers! Lavendel, ijzerhard, kattenkruid, tijm, marjolein en asters zijn ideale bloeiers voor in het najaar. Hier halen de vlinders hun energie vandaan die ze nodig hebben om de winter te overleven. Vlindersoorten zoals de atalanta, dagpauwoog, gehakkelde aurelia en het bond zandoogje zijn daarnaast ook dol op afgevallen fruit! Lok deze soorten naar je tuin door fruit onder je fruitboom te laten liggen of gooi een rottend exemplaar uit eigen fruitmand op het gazon.

 

Maak van je tuin een vlinderparadijs

Bijen in de herfst | Deli Nature Greenline

Bijen in de herfst

Bijen zie je voornamelijk in de zomer, maar er is een aantal soorten dat ook in de herfst te zien is. Pas als het ’s nachts gaat vriezen zoeken deze bijensoorten een plek om te overwinteren. Bijen hebben een flinke voedselvoorraad nodig om de winter door te komen. Zorg daarom voor een variatie aan herfstbloemen in de tuin zoals zonnebloemen en diverse bloembollen. Bijen gebruiken deze bloemen namelijk als voedselvoorziening. Volwassen bijen voeden zich voornamelijk met nectar. Deze vloeistof bevat veel suikers en levert dus veel energie op.

Bladerhopen zijn een fijne, goed beschutte plek om te overwinteren. Je kunt ook een Deli Nature Greenline Bee House ophangen, een ideale schuilplek voor bijen en hommels. Zorg ervoor dat het bijenhuis op een droge plek hangt, zodat het niet naar binnen kan regenen. Het beste is een plekje met weinig wind en veel zonuren.

 

Meer tips voor bijen in de tuin

Egels in de herfst | Deli Nature Greenline

Egels in de herfst

Egels gaan rond november in winterslaap. De specifieke periode is afhankelijk van de hoeveelheid voedsel dat er nog te vinden is. Egels eten in de herfst hun buikje rond zodat ze voldoende reserves hebben om tot ongeveer mei in winterslaap te gaan. Egels eten onder andere kevers, rupsen, wormen, slakken, paddenstoelen en vruchten, maar zijn ook dol op de Deli Nature Greenline Hedgehog Mix.

Tip: Ruim afgevallen bladeren in de tuin niet op! Hieronder leven pissebedden, oorwurmen, regenwormen en slakken, een feestmaaltijd voor de egels! Een stapel met bladeren is daarnaast de perfecte plek om in diepe winterslaap te gaan.

 

Lees alles over de egel in de tuin

Eekhoorn in de herfst | Deli Nature Greenline

Eekhoorn in de herfst

Voor eekhoorns zijn de herfstmaanden erg druk. Naast de gebruikelijke activiteiten zoals eten, leefgebied beschermen en nestonderhoud, zijn de eekhoorns in de herfst volop bezig met het verzamelen van voedsel om de winter door te komen. Ondanks dat de eekhoorn voornamelijk voorkomt in een bosrijke omgeving, gaan ze als het voedsel daar schaarser wordt ook in woonwijken op zoek naar voedsel. Met de Deli Nature Greenline Nut Mix help je deze nieuwsgierige boombewoners een handje. 

Een deel van het voedsel eet de eekhoorn direct op, hierdoor bouwt de eekhoorn een vetlaagje op waardoor de eekhoorn op koude of gure winterdagen in zijn nestje kan blijven en niet op zoek hoeft naar voedsel. Het andere deel van het gevonden voedsel verstopt de eekhoorn in holtes van bomen of in de grond rondom het nest. Eekhoorns vergeten de meeste verstopplekken, maar met hun goede reukvermogen sporen ze veel voedsel toch weer op. Leuk weetje: eekhoorns plunderen nooit elkaars voedselvoorraad!

 

Een eekhoorn naar de tuin lokken

2024 © Created by Postads. Alle rechten voorbehouden.