Vogels in de herfst | Deli Nature Greenline

Vogels in de herfst

Het broedseizoen is voorbij en de warme dagen worden kouder en natter. De herfst is het seizoen waarin de vogels in de tuin zich voorbereiden op de wintermaanden. Trekvogels vliegen naar het zuiden en standvogels houden zich rustig om hun vetreserves te bewaren. In deze blog lees je waar de vogels zich in de herfst mee bezig houden.

 

Deli Nature Greenline

Vogels in de rui

De veren van vogels bieden bescherming tegen roofdieren en weersomstandigheden en zijn daarom onmisbaar. Gedurende het jaar slijten de veren doordat ze langs elkaar of tegen bomen en struiken schuren. Om zich voor te bereiden op de trek of als isolatie tijdens de koude wintermaanden gaan vogels aan het begin van de herfst in de rui. Tijdens de rui worden oude, versleten veren vervangen voor nieuwe. In deze periode zijn vogels extra kwetsbaar, omdat hun vleugels niet optimaal kunnen functioneren. Wil jij de vogels tijdens de rui een handje helpen? Bied Deli Nature Greenline Mealworms of Deli Nature Greenline Energy Mix aan. Hierin zitten veel eiwitten en oliehoudende zaden die helpen bij de aanmaak van nieuwe veren. 

 

Vogels in de rui | Deli Nature Greenline

Voedsel voor vogels in de herfst

In de herfst zijn vogels in de tuin actief op zoek naar voedsel, onder andere als voorraad voor de koude wintermaanden. Natuurlijk voedsel dat nu beschikbaar zijn o.a. bessen, zaden en noten. Verder kun je de vogels in deze periode helpen om reserves op te bouwen door extra voeding aan te bieden die specifiek is afgestemd op dit seizoen.

Deli Nature Greenline Energy mix | Deli Nature Greenline

De Deli Nature Greenline Energy Mix is een hoogwaardige voeding voor diverse tuinvogels zoals mezen, roodborstjes, mussen, merels en vinkachtigen. De mix is speciaal ontwikkeld om de kleinere vogelsoorten aan te trekken en bevat energierijke ingrediënten zoals gepelde zonnebloempitten, pindastukjes en haver. Daarnaast is de mix verrijkt met fruit en insecten. Als je de vogels in de herfst bijvoert met de Deli Nature Greenline Energy Mix en in de winter blijft doorvoeren, is de kans groot dat ze tijdens de koude wintermaanden je tuin ook weten te vinden!

 

Deli Nature Greenline Energy mix | Deli Nature Greenline

Vogeltrek in de herfst

In de herfst vindt de jaarlijkse vogeltrek plaats. Ieder jaar staan vogels voor de keuze of ze naar het zuiden trekken of hier blijven. Onafhankelijk van deze keuze moeten de voedselreserves van de vogels worden aangevuld. Het grootbrengen van de jongen heeft veel energie gekost en ze hebben reserves nodig om duizend kilometer te vliegen óf om de karige wintermaanden te overleven. Vogels trekken naar een zuidelijker gelegen land vanwege het beschikbare voedsel in een bepaald gebied, of vanwege (weers)omstandigheden zoals temperatuur, zonlicht en de lengte van de dag. Kijk met name in oktober regelmatig omhoog, oktober is namelijk dé piek van de vogeltrek. Rond februari komen de meeste soorten weer terug voor het broedseizoen.

Opruimen tuin | Deli Nature Greenline

Tuin niet opruimen

Ruim de tuin niet grondig op; dieren houden namelijk van een rommelige tuin! Vogels doen zich te goed aan de zaden in de planten. Tussen afgevallen bladeren en takjes vinden ze voedzame wormen, spinnen en insecten. Naast voedselbron dient de wildernis in je tuin ook als schuilplaats of om te overwinteren. Daarnaast is het een perfecte isolatielaag en zorgt het voor natuurlijke bemesting van je tuin. Verban de bladblazer uit je tuin, laat uitgebloeide bloemen staan en (een deel) van de afgevallen bladeren liggen. Maak eventueel hoopjes in de hoekjes van de tuin. Zorg daarnaast ook voor planten en bloemen in de tuin die in verschillende seizoenen bloeien. De lijsterbes, hulst, meidoorn, rozenbottel en braam trekken in de herfst insecten en vogels aan.

Opruimen tuin | Deli Nature Greenline
Wist je dat...
Vogels niet afhankelijk worden van bijvoeren? Ze zullen altijd eerst zelf op zoek gaan naar het meest voedzame, natuurlijke voedsel. Daarnaast zijn vogels zijn gevarieerde eters, ze leven dus nooit alleen van het voedsel dat je aanbiedt.

Laatste blog items

Koniginnepage | Deli Nature Greenline

Kenmerkend voor vlinders zijn hun voelsprieten en opvallende, gekleurde vleugels. In deze blog lees je meer over het uiterlijk van vlinders.

Natuurlijke bloemenweide | Deli Nature Greenline

Een natuurlijke bloemenweide is heel erg goed voor verschillende soorten insecten zoals vlinders, bijen, mieren en torren én het ziet er prachtig uit! In deze blog lees je de voordelen van een wild begroeid stukje tuin.

Vogels in de lente | Deli Nature Greenline

Het voorjaar! De prachtige wintermaanden laten we voorlopig weer even achter ons. Tijd voor een krachtiger zonnetje, bloeiende flora en springlevende dieren die uit hun winterslaap komen. De lente is aangebroken en dat zien we aan de vogels in de tuin!

Alles over vogels in de winter | Deli Nature Greenline

In de winter is het natuurlijke voedselaanbod voor de vogels schaars. De vogels die in Nederland overwinteren kunnen we een handje helpen om de koude maanden goed door te komen. In deze blog lees je welke vogels er in de winter zijn te spotten en waar ze zich mee bezig houden.

2024 © Created by Postads. Alle rechten voorbehouden.