Alles over vogels in de winter | Deli Nature Greenline

Vogels in de winter

In de winter is het natuurlijke voedselaanbod voor vogels schaars. De vogels die in Nederland overwinteren kunnen we een handje helpen om de koude maanden goed door te komen. In deze blog lees je welke vogels er in de winter zijn te spotten en waar ze zich mee bezig houden.

Vogels in de winter | Deli Nature Greenline

Voedsel voor de vogels in de winter

In de winter kunnen vogels weinig insecten, bessen en zaden vinden. Zeker als het vriest of als er sneeuw ligt. Omdat het natuurlijke voedselaanbod schaars is, trekken vogels richting tuinen op zoek naar voedsel. Vogels komen daarom zeker in de winter gemakkelijker in de buurt van je huis. In ruil voor een beetje voer laten ze zich goed van dichtbij bekijken. De voedselmixen van Deli Nature Greenline zijn seizoensgebonden en bevatten in de winter veel energie en de nodige mineralen en vitaminen. Ideaal om de vogels in de tuin een handje te helpen!

 

 

Deli Nature Greenline voedingsmixen

Welke vogels zijn er in de winter in de tuin?

Er zijn verschillende soorten vogels die in de winter in Nederland blijven om te overwinteren. Ontdek hieronder het favoriete menu per vogel en verzorg in jouw tuin een gevarieerd feestmaal voor de vogels! 

  • Voor de koperwiek is Nederland een uitstekend overwinteringsgebied. De koperwiek komt veel voor in duinen, maar gaat ook in parken en tuinen op zoek naar struiken met bessen.
  • In bosrijke gebieden waar boomzaden te vinden zijn laat ook de keep zich in de winter graag zien. Deze vink komt vanuit Scandinavië naar Nederland om te overwinteren. De keep komt alleen naar de tuin als er boomzaden te vinden zijn en het liefst beukennootjes.  
  • Mezen zoals de koolmees, pimpelmees en de staartmees eten in de winter graag pinda’s uit een feeder die in een boom hangt. 
  • Mussen (huismus en ringmus) en vinken (vink, putter, appelvink, groenling, sijs, goudvink) gaan vooral op de grond op zoek naar voedsel. Onkruidzaden en zonnebloempitten pikken ze op onder struiken en onder de feeder. De houtduif en Turkse Tortel eten ook graag mee.  
  • De kleinste soorten vogels die in de winter in de tuin voorkomen zijn de winterkoning, roodborst en de heggenmus. Deze soorten gaan op de grond, tussen planten en onder de feeder op zoek naar voedsel. Ze eten de zaden die andere vogels hebben laten liggen of op de grond hebben laten vallen. Meelwormen zijn favoriet bij deze soorten. Als je deze soorten wil bijvoeren, zorg dan voor een beschutte voederplaats waar ze rustig kunnen eten.  
  • Spreeuwen en merels eten in de winter graag verschillende soorten fruit en bessen. Je zult ze niet zo snel bij een feeder tegenkomen. Spreeuwen en merels eten het liefst in de buurt van een struik, heg of boom zodat ze gemakkelijk beschutting vinden. Kraaien en eksters eten ook mee van het menu van spreeuwen en merels.  
  • Spechten komen steeds meer in tuinen op zoek naar voedsel. Net als boomklevers, boomkruipers en de gaai houden spechten van zonnebloempitten, noten en pinda’s. Het liefste uit een feeder die aan een boom bevestigd is. 
Voedersysteem voor vogels | Deli Nature Greenline

Voedersysteem voor vogels

Bied de voedselmixen aan in een Deli Nature Greenline Nut feeder, Multi Seed Feeder, Seed Feeder XL, Windowfeeder of creëer je eigen feeder met de Deli Nature Greenline Recycle Bottle Feeder. De feeders van Deli Nature Greenline zijn gemaakt met duurzaam cederhout en gereclyled plastic.

Voedersysteem voor vogels | Deli Nature Greenline

Zorg dat de feeder opgehangen wordt op een beschutte, rustige plek in de tuin waar de vogels niet gestoord worden door mensen of huisdieren. Het liefst in de buurt van een plant of struik, zodat ze snel beschutting kunnen zoeken bij dreigend gevaar. Op een beschutte plek voelen de vogels in de tuin zich op hun gemak en kunnen ze rustig hun energievoorraad aanvullen. Hang de feeder niet volledig beschut, want het is belangrijk dat de vogels vijanden op tijd aan zien komen.  

Deli Nature Greenline Feeders

Water aanbieden in de winter

In de winter gebruiken vogels sneeuw als waterbron. Als er geen sneeuw ligt en water bevroren is, is het voor vogels lastig om voldoende water binnen te krijgen. Als je de vogels in de winter een handje wil helpen, bied dan ook water aan. Zorg dat het water regelmatig ververst wordt zodat het niet bevriest of breek het water met een hamer in stukjes. Voeg nooit suiker of zout toe aan het water. Dit is slecht voor de gezondheid van de vogels als ze ervan drinken en gevaarlijk als ze erin badderen. Zorg net als bij de voederplaats voor een beschutte plaats, zodat vogels rustig kunnen drinken.

Een rommelhoekje voor dieren in de tuin

Gooi bladeren en takjes niet in de gft-bak, maar veeg ze op een hoop in een hoek van de tuin en verstrooi het tussen de planten en bloemen. Het vormt een organische isolering voor planten en bloemen en een rommelhoek is de ideale schuilplek voor insecten, egels en vogels. Merels, huismussen, roodborstjes en heggenmussen vinden kleine insecten om te eten en in de lente bouwen ze hier mogelijk een nestje.

Nestkastje in de winter | Deli Nature Greenline

Nestkastje ophangen in de winter

Steeds meer natuurlijke nestplaatsen verdwijnen, waardoor vogels het moeilijker hebben om een nestplaats te vinden. Door het ophangen van een nestkastje is de kans groot dat er jonge vogels in je tuin worden grootgebracht. Hang al in de herfst of winter een nestkastje op! Vogels kunnen er dan vast aan wennen en er in schuilen bij slechte weersomstandigheden.  

Nestkastje in de winter | Deli Nature Greenline
Wist je dat...
… kleine vogels tijdens een koude nacht in de winter wel 10-20% van hun lichaamsgewicht verliezen? Ze gebruiken hun vetreserves om te overleven en hebben dus veel energie nodig om deze weer aan te vullen. Je kunt de vogels in de tuin een handje helpen door ze bij te voeren met energierijk voedsel van Deli Nature Greenline.

Laatste blog items

Koniginnepage | Deli Nature Greenline

Kenmerkend voor vlinders zijn hun voelsprieten en opvallende, gekleurde vleugels. In deze blog lees je meer over het uiterlijk van vlinders.

Natuurlijke bloemenweide | Deli Nature Greenline

Een natuurlijke bloemenweide is heel erg goed voor verschillende soorten insecten zoals vlinders, bijen, mieren en torren én het ziet er prachtig uit! In deze blog lees je de voordelen van een wild begroeid stukje tuin.

Vogels in de lente | Deli Nature Greenline

Het voorjaar! De prachtige wintermaanden laten we voorlopig weer even achter ons. Tijd voor een krachtiger zonnetje, bloeiende flora en springlevende dieren die uit hun winterslaap komen. De lente is aangebroken en dat zien we aan de vogels in de tuin!

Voedsel voor eekhoorn | Deli Nature Greenline

Eekhoorns zijn echte knaagdieren. Op hun gevarieerde menu staan onder andere eikels, noten, kastanjes, boomzaden, knoppen, bessen, paddenstoelen en rupsen.

2024 © Created by Postads. Alle rechten voorbehouden.