Wat eten eekhoorns? | Deli Nature Greenline

Wat eten eekhoorns?

Eekhoorns zijn echte knaagdieren. Op hun gevarieerde menu staan onder andere eikels, noten, kastanjes, boomzaden, knoppen, bessen, paddenstoelen en rupsen.

Biodiversiteit | Deli Nature Greenline

Het menu van de eekhoorn per seizoen

  • In de herfst bereiden eekhoorns zich voor op de koude winterperiode door op zoek te gaan naar extra veel en vettig eten. Hiermee bouwen ze vetreserves op en leggen ze voedselvoorraden aan. 
  • Eekhoorns gaan in de winter niet in winterslaap, maar ze zijn wel veel minder actief tijdens de koude wintermaanden. Bij sneeuw, harde wind, kou of regenachtig weer blijven ze voornamelijk in hun nest. Als het weer iets beter is verlaten ze hun nest op zoek naar hun aangelegde voedselvoorraden. 
  • In de lente eten eekhoorns voornamelijk bloemknoppen, bessen, bloesems van bomen, rupsen en zwammen. 
  • In de zomer gaan de eekhoorns weer op zoek naar zaden, bessen en noten.

Voedselvoorraad van de eekhoorns

Eekhoorns eten dagelijks vijf procent van hun lichaamsgewicht aan voedsel. Hiermee creëren ze een dikke vetlaag waarmee ze de winter door kunnen komen. Daarnaast leggen eekhoorns grote voedselvoorraden aan in de grond, onder een stapel bladeren of in boomholtes rondom hun nest. Vaak vergeten eekhoorns waar ze hun voedselvoorraad hebben verstopt, maar vanwege hun goede reukvermogen vinden ze het meeste wel weer terug. Toch blijven er ook nog wel wat zaden en noten liggen, deze groeien in het voorjaar uit tot nieuwe bomen of planten. Hierdoor draagt de eekhoorn bij aan de verspreiding van bomen en struiken door het bos, wat goed is voor de natuur!

Voedsel voor eekhoorns | Deli Nature Greenline

Waar vinden eekhoorns voedsel?

Eekhoorns komen voornamelijk voor in een bosrijke omgeving, maar gaan zeker ook in tuinen op zoek naar voedsel. Eekhoorns gaan namelijk graag uit hun comfortzone tijdens de zoektocht naar voedsel. Ze houden van tuinen met veel verstopplekjes en aaneengesloten bomen, zodat ze als een acrobaat van de ene naar de andere boom kunnen springen.

Voedsel voor eekhoorns | Deli Nature Greenline

Voedsel voor jonge eekhoorns

Het voedsel van jonge eekhoorns bestaat, totdat ze tien weken oud zijn, enkel uit moedermelk. Wanneer de bovenste snijtanden komen, eten ze wat zachter voedsel uit de natuur zoals bessen en paddenstoelen. Als eekhoorns drie maanden oud zijn eten ze hetzelfde als de volwassen eekhoorn.

 

Wanneer eten eekhoorns?

Eekhoorns zijn echte dagdieren. Overdag zijn ze actief en ’s nachts slapen ze in hun nest. Voornamelijk in de vroege ochtend of tegen het einde van de middag zijn de eekhoorns druk op zoek naar voedsel. In de tussentijd doen ze het lekker rustig aan. Ze doen dan een dutje en rusten uit.

Eekhoorns bijvoeren | Deli Nature Greenline

Eekhoorns bijvoeren

Naast het natuurlijk aanwezige voedsel kun je de eekhoorns een handje helpen door extra voedsel aan te bieden in de tuin. De Deli Nature Greenline Nut Mix is een uitgebalanceerde mix van noten, zonnebloempitten, vruchten, insecten en kan het hele jaar door verstrekt worden.

Eekhoorns kunnen niet voldoende vocht uit hun voedsel halen en moeten daarom regelmatig iets drinken. Zet een kommetje water op een veilige plek neer, uit de buurt van katten, om de eekhoorn hier een handje bij te helpen.

Eekhoorns bijvoeren | Deli Nature Greenline
Wist je dat...
De eekhoorn in de lente ook af en toe een vogelei of jonge vogel op zijn menu heeft staan? Dit is maar zo weinig dat de impact op de vogelpopulatie gelukkig verwaarloosbaar is.

Laatste blog items

Koniginnepage | Deli Nature Greenline

Kenmerkend voor vlinders zijn hun voelsprieten en opvallende, gekleurde vleugels. In deze blog lees je meer over het uiterlijk van vlinders.

Natuurlijke bloemenweide | Deli Nature Greenline

Een natuurlijke bloemenweide is heel erg goed voor verschillende soorten insecten zoals vlinders, bijen, mieren en torren én het ziet er prachtig uit! In deze blog lees je de voordelen van een wild begroeid stukje tuin.

Vogels in de lente | Deli Nature Greenline

Het voorjaar! De prachtige wintermaanden laten we voorlopig weer even achter ons. Tijd voor een krachtiger zonnetje, bloeiende flora en springlevende dieren die uit hun winterslaap komen. De lente is aangebroken en dat zien we aan de vogels in de tuin!

Alles over vogels in de winter | Deli Nature Greenline

In de winter is het natuurlijke voedselaanbod voor de vogels schaars. De vogels die in Nederland overwinteren kunnen we een handje helpen om de koude maanden goed door te komen. In deze blog lees je welke vogels er in de winter zijn te spotten en waar ze zich mee bezig houden.

2024 © Created by Postads. Alle rechten voorbehouden.