Een eekhoorn spotten
De eekhoorn die verspreid door heel Nederland voorkomt, is de rode eekhoorn en wordt ook wel de ‘gewone eekhoorn’ genoemd. De gewone eekhoorn is roodbruin van kleur met een witte buik. Hij is tussen de 20 en 30 centimeter groot en heeft een pluimstaart van wel 20cm. Deze staart heeft een belangrijke functie, het is namelijk het evenwichtsorgaan van de eekhoorn. De pluimstaart komt dus goed van pas bij het acrobatische leven van de eekhoorn. Hij kan er mee balanceren over dunne takken en als hij van boom naar boom springt. Verder heeft de eekhoorn kortere voorpoten dan achterpoten, met lange tenen en scherpe nagels. Ze hebben pluimpjes op de oren en grote ronde zwarte ogen. Eekhoorns worden ongeveer 7 jaar oud en leven solitair.
Soorten eekhoorns in Nederland
Naast de gewone eekhoorn(1) zijn er nog meer soorten in Nederland te spotten: de Siberische grondeekhoorn(2) en de grijze eekhoorn(3) komen ook op sommige plaatsen voor. Deze soorten worden exoten genoemd, omdat ze oorspronkelijk niet in Nederland voorkwamen, maar hier zijn gekomen door ontsnapping of uitzetting. Deze soorten eekhoorns vormen een bedreiging voor de inheemse soort, de gewone eekhoorn.
Wat eet een eekhoorn?
Een eekhoorn is, net als bevers, hamsters en muizen, een knaagdier. In de natuur heeft de eekhoorn een gevarieerd dieet bestaande uit noten, eikels, paddenstoelen, zaden van naaldbomen, bladeren en bessen. Soms eten ze ook vogeleieren, jonge vogeltjes en insecten. Eekhoorns zijn overdag actief en ’s nachts slapen ze. In de ochtend en tegen zonsondergang gaan de eekhoorns op zoek naar voedsel. Niet alles wat ze vinden eten ze direct op. Met name in de herfst gaan ze op zoek naar voedsel en verstoppen het daarna in holtes van bomen of in de grond. Zo leggen ze een voedselvoorraad aan voor de winter, wanneer er vaak minder eten te vinden is. Eekhoorns zijn heel vergeetachtig, dus vergeten nogal eens waar ze hun voorraad hebben verstopt. Gelukkig hebben ze een uitstekende neus waarmee ze hun voedselvoorraad gemakkelijk terug kunnen vinden. Vanaf een afstand van 30 centimeter ruiken ze noten of bessen al, ook als ze diep in de grond zitten!
Een eekhoorn eet harde noten door ze stevig vast te houden met zijn voorpoten en bovenste snijtanden. Met de onderste snijtanden breekt hij de noot open en gebruikt dan de knobbelkiezen om de noten goed te vermalen.