Eekhoorn in de tuin | Deli Nature Greenline

Alles over de eekhoorn

Een eekhoorn is een zoogdier dat bekend staat om zijn roodbruine kleur en een lange pluimstaart. Eekhoorns komen voornamelijk voor in een bosrijke omgeving, maar durven ook op zoek te gaan naar voederplaatsen in de tuin! In deze blog lees je alles over de eekhoorn.

Biodiversiteit | Deli Nature Greenline

Een eekhoorn spotten

De eekhoorn die verspreid door heel Nederland voorkomt, is de rode eekhoorn en wordt ook wel de ‘gewone eekhoorn’ genoemd. De gewone eekhoorn is roodbruin van kleur met een witte buik. Hij is tussen de 20 en 30 centimeter groot en heeft een pluimstaart van wel 20cm. Deze staart heeft een belangrijke functie, het is namelijk het evenwichtsorgaan van de eekhoorn. De pluimstaart komt dus goed van pas bij het acrobatische leven van de eekhoorn. Hij kan er mee balanceren over dunne takken en als hij van boom naar boom springt. Verder heeft de eekhoorn kortere voorpoten dan achterpoten, met lange tenen en scherpe nagels. Ze hebben pluimpjes op de oren en grote ronde zwarte ogen. Eekhoorns worden ongeveer 7 jaar oud en leven solitair.

Eekhoorns in Nederland | Deli Nature Greenline

Soorten eekhoorns in Nederland

Naast de gewone eekhoorn(1) zijn er nog meer soorten in Nederland te spotten: de Siberische grondeekhoorn(2) en de grijze eekhoorn(3) komen ook op sommige plaatsen voor. Deze soorten worden exoten genoemd, omdat ze oorspronkelijk niet in Nederland voorkwamen, maar hier zijn gekomen door ontsnapping of uitzetting. Deze soorten eekhoorns vormen een bedreiging voor de inheemse soort, de gewone eekhoorn.

Wat eet een eekhoorn?

Een eekhoorn is, net als bevers, hamsters en muizen, een knaagdier. In de natuur heeft de eekhoorn een gevarieerd dieet bestaande uit noten, eikels, paddenstoelen, zaden van naaldbomen, bladeren en bessen. Soms eten ze ook vogeleieren, jonge vogeltjes en insecten. Eekhoorns zijn overdag actief en ’s nachts slapen ze. In de ochtend en tegen zonsondergang gaan de eekhoorns op zoek naar voedsel. Niet alles wat ze vinden eten ze direct op. Met name in de herfst gaan ze op zoek naar voedsel en verstoppen het daarna in holtes van bomen of in de grond. Zo leggen ze een voedselvoorraad aan voor de winter, wanneer er vaak minder eten te vinden is. Eekhoorns zijn heel vergeetachtig, dus vergeten nogal eens waar ze hun voorraad hebben verstopt. Gelukkig hebben ze een uitstekende neus waarmee ze hun voedselvoorraad gemakkelijk terug kunnen vinden. Vanaf een afstand van 30 centimeter ruiken ze noten of bessen al, ook als ze diep in de grond zitten!

Een eekhoorn eet harde noten door ze stevig vast te houden met zijn voorpoten en bovenste snijtanden. Met de onderste snijtanden breekt hij de noot open en gebruikt dan de knobbelkiezen om de noten goed te vermalen.

Voedsel voor de eekhoorn | Deli Nature Greenline

Voedsel voor de eekhoorn

Eekhoorns zijn sterk afhankelijk van de hoeveelheid aanwezig voedsel. Helaas is een van de meest voorkomende doodsoorzaken van de eekhoorn verhongering. Je kunt eekhoorns dus heel goed helpen door extra voedsel aan te bieden. De Nut Mix van Deli Nature Greenline is een uitgebalanceerde mix met (hazel)noten, zonnebloempitten, vruchten, insecten en zaden. Deze mix kan het hele jaar door verstrekt worden, maar is het belangrijkst in de herfst en winter.

Voedsel voor de eekhoorn | Deli Nature Greenline

Naast extra voedsel is het ook goed om water aan te bieden. Eekhoorns kunnen namelijk niet voldoende vocht uit hun voedsel te halen. Van een waterschaal zullen niet alleen eekhoorns, maar ook diverse vogels dankbaar gebruikmaken. Maak een drink- en voederplek in de buurt van bomen of een schutting, zodat de eekhoorn bij gevaar de hoogte in kan vluchten.

Waar komt de eekhoorn voor?

De eekhoorn is een echte boombewoner en komt voor in bosrijke gebieden. Ze hebben een voorkeur voor naaldbomen en loofbomen, maar een gemengd bos voldoet ook aan de eisen. Eekhoorns zijn ook te spotten in woonwijken als er voldoende voedsel beschikbaar is. Wil jij een eekhoorn naar de tuin lokken? Zorg dan voor voedsel en bied water aan! Eekhoorns zijn nieuwsgierige dieren en durven best veel, maar het is wel belangrijk dat ze kunnen schuilen bij gevaar. De gewone eekhoorn is door heel Nederland te spotten en de Siberische grondeekhoorn zie je vooral in de buurt van Tilburg. De Amerikaanse grijze eekhoorn komt maar weinig voor in Nederland.

Nest van eekhoorn | Deli Nature Greenline

Eekhoorn nest

De eekhoorn maakt een nest in een naaldboom op minimaal 5 meter hoogte. Ze nestelen graag in boomholtes, maar kunnen ook uitstekend zelf een nest maken. Voor de binnen- en buitenkant van dit nest gebruiken ze takjes, gras, bladeren en mos. De eekhoorn zorgt ervoor dat het nest goed geïsoleerd is, zodat het een warme plek is tijdens de winter. De temperatuur in het nest kan dan ook wel 15-20 °C hoger liggen dan buiten.

Het nest van een eekhoorn ziet er bolvormig uit met een doorsnede van ongeveer 30 centimeter. Van januari tot augustus is het paarseizoen. Na ongeveer 38 dagen zet de eekhoorn gemiddeld 3 jongen op de wereld. De eerste 8 tot 10 weken voeden de jongen zich met moedermelk, daarna komen ze voor het eerst naar buiten. Na drie maanden jaagt de moeder de jongen weg en moeten ze op zoek naar een eigen leefgebied.

Een eekhoorn in de tuin

Wil jij de eekhoorn een handje helpen? De eekhoorn is schuw, maar durft wel uit zijn comfortzone te gaan om in de woonwijk op zoek te gaan naar voederplaatsen. Je kunt de eekhoorn naar je tuin lokken met onderstaande tips:

  • Richt je tuin zo natuurlijk mogelijk in. Zorg voor rommelige hoekjes op de grond, maar ook voor bomen. 
  • Vruchtdragende hazelaars, een beuk, eik en tamme kastanje vergroten de kans om een eekhoorn in de tuin te zien.
  • Bied extra voedsel en een schaaltje water aan, in de buurt van een boom of een schutting.
  • Zorg dat er voldoende nestmateriaal te vinden is in je tuin zoals mos, schors en gras. Ruim je tuin dus niet te netjes op in de herfst.
  • Let op met huisdieren. De eekhoorn kan deze als roofdier zien en dus bang worden.

Eekhoorn in nood gevonden? Neem telefonisch contact op met het dichtstbijzijnde eekhoornopvangcentrum.

 

Eekhoorn in de winter

Eekhoorns houden geen winterslaap, maar doen het in de wintermaanden wel wat rustiger aan. Ze zijn dan minder actief en zijn veelal in hun nest te vinden. In de herfst begint de eekhoorn met het verzamelen van voedsel en veel eten, waardoor hij een vetlaagje opbouwt. Met dit vetlaagje kan de eekhoorn op koude of gure dagen warm in zijn nestje blijven en hoeft dan niet zijn warme nestje uit om op zoek te gaan naar voedsel. In de winter is de vacht van de roodbruine eekhoorn iets donkerder van kleur en heeft de eekhoorn pluimpjes op de oren, de functie hiervan is nog niet helemaal bekend.

 

Eekhoorn gezien? Meld het!

De Zoogdiervereniging wil graag weten waar welke eekhoornsoorten in ons land voorkomen. Wanneer je dus een exotische eekhoorn in het wild denkt te hebben gezien, meld het dan via Telmee.nl of Waarneming.nl.

Wist je dat...
.. eekhoorns een uitstekende verspreider zijn van zaden en bessen? Hiermee leveren ze een hele belangrijke bijdrage aan de natuur. Doordat ze hun voedsel zoeken, ergens mee naar toe nemen en dan verstoppen, krijgen zaden de kans op andere nieuwe plekken uit te groeien tot een boom of struik. Zeker als een eekhoorn een nootje of zaadje in de grond vergeet. En dat gebeurt nogal eens!

Laatste blog items

Koniginnepage | Deli Nature Greenline

Kenmerkend voor vlinders zijn hun voelsprieten en opvallende, gekleurde vleugels. In deze blog lees je meer over het uiterlijk van vlinders.

Natuurlijke bloemenweide | Deli Nature Greenline

Een natuurlijke bloemenweide is heel erg goed voor verschillende soorten insecten zoals vlinders, bijen, mieren en torren én het ziet er prachtig uit! In deze blog lees je de voordelen van een wild begroeid stukje tuin.

Vogels in de lente | Deli Nature Greenline

Het voorjaar! De prachtige wintermaanden laten we voorlopig weer even achter ons. Tijd voor een krachtiger zonnetje, bloeiende flora en springlevende dieren die uit hun winterslaap komen. De lente is aangebroken en dat zien we aan de vogels in de tuin!

Alles over vogels in de winter | Deli Nature Greenline

In de winter is het natuurlijke voedselaanbod voor de vogels schaars. De vogels die in Nederland overwinteren kunnen we een handje helpen om de koude maanden goed door te komen. In deze blog lees je welke vogels er in de winter zijn te spotten en waar ze zich mee bezig houden.

2024 © Created by Postads. Alle rechten voorbehouden.