Vlindertuin | Deli Nature Greenline

JE TUIN EEN VLINDERPARADIJS

In Nederland leven meer dan 2400 soorten vlinders, waarvan 53 soorten dagvlinders en het overige gedeelte nachtvlinders en micro-vlinders zijn. Helaas zijn er al 17 verschillende soorten verdwenen uit ons land, doordat de leefgebieden van de vlinders zijn aangetast. Help de vlinders door de biodiversiteit in de tuin te stimuleren. In deze blog geven we je tips over hoe je van je tuin of balkon een vlinderparadijs kunt maken!

Biodiversiteit illustratie | Deli Nature Greenline

Vlindersoorten

In de tuin kun je tot wel 20 verschillende soorten dagvlinders spotten. Voorbeelden van vlinders die veel voorkomen in de tuin zijn de dagpauwoog(1), citroenvlinder(2), oranjetip, klein koolwitje(3), boomblauwtje(4), distelvlinder(5), gehakkelde aurelia(6), atalanta(7), kleine vos(8) en kolibrievlinder.

Veel voorkomende vlinders in de tuin

ELK SEIZOEN BLOEMEN IN DE TUIN

Vlinders eten van de nectar die in bloemen zit. Hierin zit veel energie die de vlinders nodig hebben om te kunnen vliegen en eitjes te kunnen leggen. Vlinders hebben een groot deel van het jaar voedsel nodig. Zorg dus dat er vanaf het vroege voorjaar tot in de herfst altijd iets bloeit in de tuin. Hoe groener en natuurlijker jouw tuin, hoe meer soorten vlinders je kunt spotten.

RUPSEN

Voordat de vlinder een vlinder is, doorloopt hij een aantal levenscycli. Van eitje naar rups, van rups naar pop en van pop naar vlinder. Sommige organismen zijn voor hun voedsel afhankelijk van één of enkele plantensoorten. Deze plantensoorten noemen we dan de waardplant van deze soort. Waardplanten zijn erg belangrijk voor het bestaan van verschillende vlindersoorten. Vlinders leggen hier namelijk hun eitjes op en daarnaast is het ook de plant die de rups in de eerste fase van zijn leven gebruikt als voedselbron. Een voorbeeld van een waardplant is het Grote kaasjeskruid (Malva) voor de rupsen van de Distelvlinder. 

BLOEMENWEIDE

Een vlinder is kieskeurig als het om bloemen gaat. Niet alle planten en bloemen bevatten veel nectar waardoor ze niet allemaal even geschikt zijn als voedselbron voor de vlinder. Creëer daarom een bloemenweide in de tuin met nectarrijke bloemen voor de vlinders en waardplanten voor de rupsen. Zaai de bloemen op een zonnige plek in de tuin. Vlinders kiezen graag voor warme hoekjes in de zon en laten bloemen en planten in de schaduw vaak links liggen.

 

INSECTENHUIS OPHANGEN

Sommige vlindersoorten trekken voor de winter naar het warmere zuiden, andere soorten zoeken een beschut plekje in je tuin om te overwinteren. Bied de vlinders een fijn thuis door een insectenhotel op te hangen waarin ze beschutting vinden tegen kou, wind en regen.

Met het insectenhuis van Deli Nature Greenline maak je veel verschillende insecten blij. In de verticale sleuf van het insectenhotel kunnen vlinders de nacht door brengen en overwinteren. Plaats altijd een paar dunne takjes in de ruimte voor voldoende houvast. Verder kunnen ook kevers, bijen en lieveheerstbeestjes hier een veilig plekje vinden. 

Hang het insectenhuis op een hoogte tussen de 50cm tot 180cm boven de grond en bij voorkeur in de buurt van bloemen en planten. Het is voor de insecten ideaal als het hotel minimaal een aantal uren per dag zon krijgt. Een plekje met een aantal uren schaduw is niet erg, maar zorg dat er geen regen naar binnen kan komen en dat het insectenhotel zo veel mogelijk uit de wind hangt. Reinigen van een insectenhotel is niet nodig, spinnenwebben kunnen eventueel wel verwijderd worden. Het insectenhotel kan het hele jaar door ophangen worden. Het kan soms even duren voordat de insecten hun weg naar hun nieuwe thuis weten te vinden, maar hoe meer groen en bloemen, hoe meer soorten insecten en vlinders er uiteindelijk naar je tuin zullen komen!

Wist je dat...
... vlinders pas kunnen vliegen als hun lichaamstemperatuur meer dan 20 graden is? Bij lagere temperaturen moeten ze zich eerst opwarmen door de zon. Het moet buiten zonnig, en tussen de 15 en 20 graden zijn om te kunnen vliegen. Plaats nectarrijke planten daarom op zonnige plekjes in de tuin, planten in de schaduw laten vlinders vaak links liggen, de vlinders koelen dan te snel af.

Laatste blog items

Koniginnepage | Deli Nature Greenline

Kenmerkend voor vlinders zijn hun voelsprieten en opvallende, gekleurde vleugels. In deze blog lees je meer over het uiterlijk van vlinders.

Natuurlijke bloemenweide | Deli Nature Greenline

Een natuurlijke bloemenweide is heel erg goed voor verschillende soorten insecten zoals vlinders, bijen, mieren en torren én het ziet er prachtig uit! In deze blog lees je de voordelen van een wild begroeid stukje tuin.

Vogels in de lente | Deli Nature Greenline

Het voorjaar! De prachtige wintermaanden laten we voorlopig weer even achter ons. Tijd voor een krachtiger zonnetje, bloeiende flora en springlevende dieren die uit hun winterslaap komen. De lente is aangebroken en dat zien we aan de vogels in de tuin!

Alles over vogels in de winter | Deli Nature Greenline

In de winter is het natuurlijke voedselaanbod voor de vogels schaars. De vogels die in Nederland overwinteren kunnen we een handje helpen om de koude maanden goed door te komen. In deze blog lees je welke vogels er in de winter zijn te spotten en waar ze zich mee bezig houden.

2024 © Created by Postads. Alle rechten voorbehouden.