Mussen in de tuin | Deli Nature Greenline

EDUCATIEKAART: MUSSEN IN DE TUIN

Mussen zijn bruin-, grijsachtige vogels van 13-18 cm groot. Ze hebben een vrij dikke snavel waarmee ze voornamelijk zaden eten. Vooral in dorpen en steden met veel groen en rommelhoekjes komen ze graag voor, het liefst in groepjes. Mussen zijn hele sociale vogels, die graag in kolonieverband broeden. Ze maken hun broednest het liefste in holtes onder dakgoten en dakpannen. Mussen staan bekend om hun ijverige getjilp. 

Mus in de tuin | Deli Nature Greenline

GRATIS DOWNLOAD!

In Nederland komen twee soorten mussen voor: ringmussen en huismussen. Beide mussensoorten zijn het hele jaar door te spotten in de tuin. Meer weten over de mussen in je tuin? Download hieronder onze GRATIS educatiekaart! 

SPOT DE MUSSEN IN JE TUIN

Huismussen zijn de bekendste mussen van Nederland. Het mannetje heeft een grijs petje met roodbruine zijden, grijze wangen en onderlichaam en bruine vleugels met witte strepen. Het vrouwtje heeft een lichtbruin kleed met een lichte streep achter het oog.
Ringmussen lijken veel op huismussen, maar ze onderscheiden zich door de roodbruine kop, lichte wangen met een donkere wangvlek. Ze hebben een voorkeur voor een boomrijk gebied, vooral aan de rand van dorpen vaak te spotten. De mannetjes en vrouwtjes zien er bijna hetzelfde tuin.
Wist je dat...
... vogels het liefste helemaal zelf een nestje maken? De meeste vogels houden er niet van om in de troep van een andere vogel een nestje te maken. Zorg daarom dat je in het najaar de nestkastjes uit je tuin schoonmaakt, zodat er nieuwe bewoners kunnen komen! Vul de nestkast ook niet zelf, vogels willen graag zelf voor de inrichting van hun huisje zorgen.

Laatste blog items

Koniginnepage | Deli Nature Greenline

Kenmerkend voor vlinders zijn hun voelsprieten en opvallende, gekleurde vleugels. In deze blog lees je meer over het uiterlijk van vlinders.

Natuurlijke bloemenweide | Deli Nature Greenline

Een natuurlijke bloemenweide is heel erg goed voor verschillende soorten insecten zoals vlinders, bijen, mieren en torren én het ziet er prachtig uit! In deze blog lees je de voordelen van een wild begroeid stukje tuin.

Vogels in de lente | Deli Nature Greenline

Het voorjaar! De prachtige wintermaanden laten we voorlopig weer even achter ons. Tijd voor een krachtiger zonnetje, bloeiende flora en springlevende dieren die uit hun winterslaap komen. De lente is aangebroken en dat zien we aan de vogels in de tuin!

Alles over vogels in de winter | Deli Nature Greenline

In de winter is het natuurlijke voedselaanbod voor de vogels schaars. De vogels die in Nederland overwinteren kunnen we een handje helpen om de koude maanden goed door te komen. In deze blog lees je welke vogels er in de winter zijn te spotten en waar ze zich mee bezig houden.

2024 © 100 Merkversterking. Alle rechten voorbehouden. | Cookies aanpassen