MUSSEN, MEZEN EN MERELS IN DE TUIN

Wil je weten welke vogels er in jouw tuin rondfladderen? In deze blog maak je kennis met de soorten mussen, mezen en merels. Mussen, mezen en merels zijn de meest bekende vogels in Nederland en zijn voornamelijk in tuinen te spotten.

Biodiversiteit stimuleren met Deli Nature Greenline

SOORTEN MUSSEN

In Nederland komen twee soorten mussen voor: ringmussen (1) en huismussen (2). Beide mussensoorten zijn het hele jaar door te spotten in de tuin. Ringmussen en huismussen lijken veel op elkaar, maar de ringmus onderscheidt zich door de zwarte ring op de wang. Beide soorten zijn 14 tot 18 centimeter en wegen 25-40 gram.

Mussen maken een slordig nest van takjes, gras, dierenhaartjes en veertjes, bijvoorbeeld in dakgoten of onder dakpannen. Mussen zijn heel sociale dieren en leven in een groep (kolonie). Ze broeden in nesten die zich op korte afstand van elkaar bevinden of in een mussenflat met meerdere nestplekken in één kast.

HELP DE MUS IN DE TUIN

Het aantal mussen is in de afgelopen 20 jaar met meer dan 50% afgenomen. Ondertussen is dit aantal op laag niveau gestabiliseerd. De afname van de mussen is veroorzaakt door de verandering in de woningbouw en woningrenovatie. Hierdoor is het voor de mussen moeilijker geworden om een nest te maken. Daarnaast is er minder groene, insectenrijke vegetatie te vinden in dorpen en steden, wat gezorgd heeft voor voedselproblemen. Als je een bijdrage wilt leveren aan de mussenpopulatie, zorg dan voor een groene, rommelige tuin met voldoende schuilplaatsen, bied voedsel aan en hang een aantal nestkastjes op.

Wat eten mussen | Deli Nature Greenline

WAT ETEN MUSSEN?

Mussen eten voornamelijk onkruidzaden, maar ook diverse insecten en voedingsmixen. De Deli Nature Greenline Energie mix en de Deli Nature Protein mix zijn favoriet bij de mussen in de tuin. Bied een van deze mixen aan in Deli Nature Seed Feeder XL of Deli Nature Multi Seed Feeder of strooi wat op de grond. Huismussen zijn gewend aan mensen. Vandaar dat ze ook vaak broodkruimels op het terras oppikken.

Mussen herkennen en naar je tuin lokken? Download onze gratis educatiekaart over de mussen in je tuin.

Wat eten mussen | Deli Nature Greenline

MEZEN IN DE TUIN

Mezen zijn kleine vogels van 10 tot 22 cm met een korte, stevige snavel. Mezen komen op verschillende plekken in Nederland voor. Het zijn actieve, luidruchtige en sociale vogels, maar ze zijn wel aan hun territorium gebonden. Vooral tijdens het broedseizoen. Mezen hebben een groot aanpassingsvermogen en behoren na kraaien en gaaien tot de intelligentste vogels!

Mezen hebben een voorkeur voor een groene omgeving waar voldoende beschutting te vinden is. Ze stellen verder weinig eisen aan hun leefomgeving, ze leven in zowel bossen, parken als tuinen.

MEZENSOORTEN

De koolmees (3) en de pimpelmees (4) zijn de meest voorkomende mezensoorten in de tuin. Het zijn mooie vogels met een zwart, geel en wit verendek. Een pimpelmees en een koolmees zijn handig uit elkaar te houden; de koolmees heeft een petje zo zwart als kool en de pimpelmees heeft een blauw petje. De mees in je tuin kan ook een zwarte mees (5), glanskop (6), kuifmees (7), matkop (8) of staartmees (9) zijn.

WAT ETEN MEZEN?

Mezen hebben een heel gevarieerd dieet. In het broedseizoen eten ze vooral insecten, spinnen, larven en rupsen. In het najaar en de winter zijn die minder te vinden en schakelen ze over op olierijke zaden en noten en vruchten uit de tuin. Het liefst uit een voederhuisje in een boom. De Deli Nature Greenline Nut Feeder en de Deli Nature Greenline Multi Seed Feeder zijn ideaal voor de mezen in je tuin!

Wat eten mezen | Deli Nature Greenline

WIL JIJ OOK MEZEN IN DE TUIN?

Zorg dan voor een groene, gevarieerde tuin met voldoende beschutting. Bied ook voedsel aan, mezen zijn dol op de Deli Nature Greenline Peeled Sunflowerseed. Als je de pimpelmees ook een schuilplaats en nestmogelijkheid wil bieden, hang dan een Deli Nature Greenline Nesting Box op! Lees hier hoe je het nestkastje het beste kunt ophangen.

Meer weten over de mezen in de tuin? Download onze gratis educatiekaart.

Wat eten mezen | Deli Nature Greenline

MEREL

Merels (10) zijn misschien wel de bekendste vogel van ons land. Ze komen voor in heel Nederland en in bijna iedere tuin! Je kunt ze herkennen aan hun luidruchtige gezang. Dit doen ze om elkaar te waarschuwen als er gevaar dreigt. Daarnaast hoor je ze tijdens het broedseizoen luid zingen, dit doen ze om elkaar te versieren.

DE MEREL IN JE TUIN

Het mannetje van de merel is geheel zwart, het vrouwtje is donkerbruin van kleur met een iets lichtere borst. De snavel is oranje-geel van kleur en de poten zijn grijsbruin tot zwart. Jonge merels zijn vaak nog iets donziger en hebben een bruinere snavel. De merel broedt in bossen, bosrijke landschappen, houtwallen, maar ook in parken en tuinen in steden en dorpen.

Merels zoeken naar voedsel op de grond, en ook graag in je gazon! In het gras vinden ze o.a. wormen en daar zijn ze gek op! Heb je wel eens een merel zien trappelen op het gras? Zo bootsen ze regen na, waardoor wormen naar de oppervlakte komen.

Merels broeden van eind maart tot in juli. Per broedseizoen hebben ze twee legsels, met elk 4-5 eieren. De broedduur van de merel is 11 tot 15 dagen. De binnenkant van het nest is bekleed met modder, fijn gras en plantenstengels. De eieren van de merel zijn groenig van kleur met kleine bruinrode vlekjes. De jongen zitten nog ongeveer 2 weken op het nest en nog voordat de jonge merels kunnen vliegen, verlaten ze het nest. Ze blijven dan nog ongeveer drie weken afhankelijk van het mannetje voor hun voedsel. Het vrouwtje kan dan alweer aan een nieuw broedsel beginnen. Merels worden tot ongeveer 5 jaar oud.

Wat eten merels | Deli Nature Greenline

MERELS BIJVOEREN

Merels eten echt van alles: fruit, bessen, zaden, insecten, spinnen, slakken of wormen. Merels zijn dol op de Deli Nature Greenline Fruit Mix en de Deli Nature Greenline Mealworms. Strooi deze mix op een lege plek op de grond, dan weet je zeker dat de merels je tuin snel weten te vinden!

Wat eten merels | Deli Nature Greenline

MUSSEN, MEZEN EN MERELS NAAR DE TUIN LOKKEN

Voor een groene tuin met veel variatie aan planten, struiken en indien mogelijk bomen word je rijk beloond. Het hele jaar zullen vogels en andere dieren je tuin weten te vinden. Gebruik onderstaande tips voor een biodiverse tuin:

  • Zorg voor schuilgelegenheid en beschutting. Veel vogels komen je tuin in via een dichte struik. Als ze komen aanvliegen duiken ze eerst in een struik en ze hippen wat heen en weer voordat ze op voedsel afgaan. Een dichte struik is een goede schuilplaats tegen vijanden zoals een sperwer of een kat.
  • Bied nestgelegenheid aan. In het voorjaar gebruiken vogels dit om een nestje in te maken. In de herfst en winter om te schuilen tegen slechte weersomstandigheden en kou. Het nestkastje van Deli Nature Greenline is speciaal geschikt voor de pimpelmees.
  • Voer de vogels extra bij. Vogels kunnen het hele jaar wel wat extra’s gebruiken. Ze gebruiken het hele jaar door veel energie, maar ze zijn niet altijd in staat om hun energiebehoefte volledig uit de natuur te halen.
  • Zorg voor een waterelement, waterschaal of vogelbadje in je tuin of op het balkon. Vers water is heel belangrijk voor vogels. Niet alleen om uit te drinken, maar ook om in te badderen en in af te koelen. Met langdurig warm weer in de zomer bestaat de kans dat plassen, vijvers en sloten droog komen te staan. Bij lichte vorst in de winter kun je ook water aanbieden. Ververs het water dagelijks.
Wist je dat...
... mussen, mezen en merels (over het algemeen) de meest voorkomende vogels in de tuin zijn? Grote kans dat je deze soorten regelmatig spot!

Laatste blog items

Koniginnepage | Deli Nature Greenline

Kenmerkend voor vlinders zijn hun voelsprieten en opvallende, gekleurde vleugels. In deze blog lees je meer over het uiterlijk van vlinders.

Natuurlijke bloemenweide | Deli Nature Greenline

Een natuurlijke bloemenweide is heel erg goed voor verschillende soorten insecten zoals vlinders, bijen, mieren en torren én het ziet er prachtig uit! In deze blog lees je de voordelen van een wild begroeid stukje tuin.

Vogels in de lente | Deli Nature Greenline

Het voorjaar! De prachtige wintermaanden laten we voorlopig weer even achter ons. Tijd voor een krachtiger zonnetje, bloeiende flora en springlevende dieren die uit hun winterslaap komen. De lente is aangebroken en dat zien we aan de vogels in de tuin!

Alles over vogels in de winter | Deli Nature Greenline

In de winter is het natuurlijke voedselaanbod voor de vogels schaars. De vogels die in Nederland overwinteren kunnen we een handje helpen om de koude maanden goed door te komen. In deze blog lees je welke vogels er in de winter zijn te spotten en waar ze zich mee bezig houden.

2024 © 100 Merkversterking. Alle rechten voorbehouden. | Cookies aanpassen